Úton a segítséghez...avagy az Egyszülős Központ
2019. november 13. írta: Deanka

Úton a segítséghez...avagy az Egyszülős Központ

2018-ban tíz évnyi kitartó munka gyümölcseként megnyitotta kapuit az Egyszülős Központ, aminek célja segíteni azoknak a szülőknek, akik valamilyen okból kifolyólag egyedül maradtak gyermekeikkel. A Központ - a sokáig csak önkéntesekkel működő - Egyedülálló Szülők Klubjából nőtte ki magát, amit az a Nagy Anna indított el, akit az ENSZ márciusban meghívott, hogy prezentálja előttük megsegítő programját. 

Ez a probléma a világon nagyjából 320 millió embert érint, amihez Magyarország közel 300 ezer csonka családdal és az ebben élő félmillió gyerekkel "járul hozzá". Erre a problémára kínál megoldást az Egyszülős Központ bárkinek, akinek szüksége lehet rá.

img_20191104_160452.jpg

A 2000-es évek derekán Anna, miután szinte minden segítség nélkül maradt egyedül kisgyermekével, első kézből tapasztalhatta meg későbbi prezentációja témáját. Akkor döntötte el, hogy minden adódó nehézség ellenére létrehoz egy megsegítő alapítványt azoknak az embereknek, akik hasonló élethelyzetbe kényszerültek. 

Mikben nyújtanak segítséget?

Mielőtt megnyitottak volna, elvégeztek egy kutatást, amiből többek közt kiderült, hogy az elmagányosodás jelenti az egyik legnagyobb gondot az egyedül maradottak számára. A mindennapi teendők mellett (a gyerekkel való foglalkozás és ellátása, házimunka, munka, kiadások rendezése stb.) sem a barátokra, sem önmagukra nem marad elég idő, így könnyen kialakulhat az elveszettség és a szegregáltság érzése. Az Egyszülős Központ rengeteg és sokféle programjaik, eseményeik miatt elsősorban mint közösségi tér funkcionál, így teremtve meg azt a közösséget, amire a szülőknek szükségük lehet a magány ellen folytatott harcban. Míg a szülői események, találkozók zajlanak, addig a gyermekeknek szabad foglalkozásokat tartanak a számukra kialakított jatszóházban. Természetesen a játszóházat bárki bármikor használhatja - a több szülősök is -, minden gyermekre nagyon szívesen vigyáznak, de ha mindez az ott tartott programokon kívül történik, akkor egy jelképes összeget számolnak fel érte. 

img_20191104_160517.jpg

A központ közepén kialakított kávézói részt az első évben pályázati úton teljesen ingyenesen adták bérbe fiatal vállalkozni akaróknak csupán azért, hogy kiismerhessék magukat egy "saját" üzlet működtetésében. Idén az ingyenes bérleti szerződés lejárt, így innentől már Annáék üzemeltetik azt is, amit aktívan ki is használnak a közösségi élmény kialakításában, és ugyan bárki betérhet oda, fogyasztásával támogathatja munkájukat, az egyszülős kártyával rendelkezők olcsóbban fogyaszthatnak majd. 

Igény szerint nyújtanak még: általános élethelyzeti - jogi - pénzügyi és nevelési tanácsadást, illetve pszichológiai terápiát felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A szülők jógaórákon, míg a gyerekek különböző korrepetálásokon, foglalkozásokon vagy táborokon is részt vehetnek. A munkanélküli egyszülősök igénybe vehetik az álláskeresési szolgáltatást, a mozaik családoknak megelőzés céljából közös terápiákat tartanak, és hamarosan olyan új programot indítanak, ami keretein belül az eddigieknél nagyobb figyelmet kapnak majd a sérült gyermekeket nevelő egyszülősök is. Ezek java része - a rendkívül nyomott árú kevés kivételtől eltekintve - teljesen ingyenesek.

img_20191104_160926_2.jpg

Maga a Központ Budapesten található, de klubjaik nemcsak az ország több pontján (Solymár, Tolna, Kecskemét, Veszprém, Szekszárd, Szombathely, Pécs), de határon túl, Erdély három városában is megtalálhatóak (Csíkszereda, Kolozsvár, Székelyudvarhely), így ők sem maradnak a saját igényeikhez igazodó segítség nélkül. 

Az első évi munkájuk alatt összesen 4500 családhoz értek el, ami a számok ismeretében nem tűnik soknak, de jelenleg is azon munkálkodnak munkatársaikkal és önkénteseikkel karöltve, hogy a lehető legtöbb segítségre szoruló emberhez eljuthassanak. Így történt, hogy mozgalmukra felfigyelt az ENSZ is, így márciusban Nagy Annának lehetősége adódott családmegsegítő programját a világ vezetői előtt is bemutatni, aminek hatására nemzetközileg is felfigyeltek erre a közel sem elhanyagolható problémára.


img_20191104_160318_1.jpg

"Amikor az ember egyedül marad a gyerekkel, akkor nincs az életnek olyan része, amit ne érintene az egyedül maradás. Mikor a programjainkat összeállítjuk, akkor igyekszünk ezekre a problémákra megoldást találni" - mondta Anna, majd hozzátette, sajnos mindenre ők sem tudnak alternatívát, de amit tudnak mindent megtesznek, hogy segítsenek. Az elmúlt egy évben a 2500 óra nyitva tartási időben, több mint 70 ilyen programmal szolgáltak,  ami a jövőben sem lesz másképp. Az Egyszülős Központ szolgáltatásait bárki bármikor igénybe veheti, programjain bárki részt vehet, ha úgy érzi szüksége lehet rá. Ehhez nem kell mást tenni, mint felhívni a weboldalukon megtalálható telefonszámot, vagy csak egyszerűen besétálni hozzájuk.

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon is! Köszönjük!

Az Egyszülős Központ, programjairól, eseményeiről, szolgáltatásairól weboldalukon olvashatsz többet!

img_20191104_160504.jpgimg_20191104_160435.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualfreedom.blog.hu/api/trackback/id/tr215291512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása