A magyar IT jelen helyzete...avagy az állami monopol kiépítése a szoftverpiacon
2019. december 03. írta: Deanka

A magyar IT jelen helyzete...avagy az állami monopol kiépítése a szoftverpiacon

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a kormány egyre inkább törekszik a monopolhelyzet kialakítására - így betonozva be megkerülhetetlen szerepét, ha a jövőben esetleg az ellenzékbe szorulna -, és ennek megkerülhetetlen alapköve lett az IT cégek "államosítása" is. 

Az egyik ilyen fontos alapkőnek számít a 4ig informatikai cég is, ami 2018-ban került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe; az állami támogatások és megbízások garmadája nem is maradt el. Üröm az örömben, hogy időközben az állam feltett szándékává vált, hogy a magyar piacot uraló T-Systems magyar részét is bekebelezze, viszont a német anyacég nem szeretett volna megmártózni Mészáros kétes "hírnevében", így kerülhetett sor arra, hogy a Mészáros-birodalmat csak háttérből irányító Jászai Gellért előlépett, és hivatalosan is ő lett a tulajdonosa a  frissen felvásárolt IT cégnek.

jauszai.jpgJászai Gellért

A 4ig az állami felvásárlás utáni hónapokban a cég addigi értékének háromszorosára nőtt, a részvényeik értéke ugrásszerűen emelkedett és záporoztak az állami megbízások is (pl. a Budapest Bank velük fejleszti a jövőben a banki szoftvereit). A tőzsdei áremelkedés addig elképzelhetetlen profitot hozott a kisrészvényesek számlájára, a T-Systems felvásárlása viszont már több etikai problémát is felvet, ugyanis:

  • a cég a Fradi egyik főszponzora
  • ők fejlesztették a megbukott és kb. 3500 felhasználó személyes adatait kiszivárogtató e-jegyrendszert
  • illetve a Nemzeti Választási Irodának fejlesztenek a választásokkal kapcsolatos szoftvereket

tsys.jpgTovábbá a közelmúltban ugyancsak kormányközeli üzletemberek érdekeltségeibe kerülő Est Médiánál is lesznek változások: a több közbeszerzést nyert Delta Systems december 20-ig esedékes felvásárlása után nevüket Delta Technologies-ra változtatják, bár ez sem javít azon, hogy a továbbiakban a NAV vizsgálatai hatással lehetnek a részvényeik árfolyamára.

Nevezhetjük a harmadik fontos alapkőnek a tőzsdén sokáig csak stagnáló Kulcs-Soft szoftverfejlesztő céget, akiknek részvény árfolyama az utóbbi hetekben mozgásnak indultak. Olyannyira, hogy a "kurzus" a korábbi 1250 forintról 2880 forintra emelkedett, ami a cég eddigi történetének rekordárfolyama lett. Továbbá iparági híresztelések (pletykák) arról szólnak, hogy az informatikai cégen belül tulajdonosi átrendeződések is elképzelhetőek lesznek.

Abban az esetben, ha ebben a három hazai informatikai cégben többségi részvényt szereznek a kormányközeli üzletemberek, akkor szinte totálisan uralhatják a magyar IT szektort. 

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualfreedom.blog.hu/api/trackback/id/tr4415336482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása