Rengeteg pénzt fordíthat az állam a digitalizációs forradalomba
2020. január 27. írta: Deanka

Rengeteg pénzt fordíthat az állam a digitalizációs forradalomba

Ahogyan a technológia fejlődik, úgy az állami hatalmak is szeretnének belőle egy darabot. Ki kevesebbet, ki többet, de senki sem ugyanúgy. Elég ehhez Kínára és az Egyesült Államokra gondolnunk. Mind kulturálisan, mind társadalmilag másképpen állnak hozzá; míg a kínai kormány szinte mindent az ellenőrzése alá akar vonni, úgy az USA kormánya igen nagy szabadságot ad az IT-sek számára. Mindkét esetben szélsőségekről beszélhetünk; az egyik egy totális monopol helyzetbe kényszeríti a szférát, ezzel teljesen gátat szabva a fejlődésnek, a másik a túl nagy szabadsággal olyan visszaéléseknek adhat teret, amik rossz kezekbe kerülvén súlyos következményekkel járhatnak, akár világgazdasági összeomlást is eredményezhet, vagy akár annál rosszabbakat is. Egy mégis közös: mindkét hatalom felismerte az ebben rejlő potenciált, amit megpróbálnak kihasználni. 

infostart.jpg

Kína és Amerika IT-s előnye érezhetően nagy a világ többi országáéhoz képest, viszont azok a vezetők (állami vagy magán), akik időben kezdték támogatni a folyamatos, egyre nagyobb potenciállal és befolyással rendelkező iparágat, nemcsak kisebb lemaradással bírnak a vezető államokhoz képest, hanem akár regionális fontosságúvá is válhattak vagy válhatnak a jövőben. A NER számlájára számos dolgot írhatnánk (kezdve az oktatástól a közegészségügyig), azt viszont nem, hogy elbagatellizálnák a digitalizációs forradalom kérdését. Legalábbis ha minden az állítólagos tervük szerint halad, és sikerül megerősíteni a magyar IT cégek tőzsdei jelenlétét és értékét, ezzel kiemelt fontosságúvá téve a hazai és-vagy regionális szerepét.

A 4iG - annak ellenére, hogy lefújták a teljesen biztosnak vélt üzletet a T-Systems-el - folyamatosan nyeri a közbeszerzéseket, és ebből - illetve iparági pletykákból kiindulva - azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ez a jövőben sem változik. Az időközben átkeresztelt Est Média (a Delta Systems részeként már Delta Technologies) esetében miután lezárultak a felvásárláshoz köthető folyamatok és NAV ellenőrzések, valószínűsíthető, hogy ők is részesei lehetnek az állami "segítségeknek", lévén számos kormányközeli vásárolt be a cég részvényeiből. A tőzsdén évekig csupán vegzáló Kulcs-Soft 2019 végén hatalmas lendületet vett, az igazi áttörés viszont - az Amerikai és a nemzetközi téren elért sikereinek köszönhetően - a továbbiakban jöhet el, ugyanis könnyen lehet, hogy a cég olyan - esetleg kormányközeli - emberek figyelmét is felkeltheti, akikkel még jobban bebetonozhatják a magyar, és immáron a nemzetközi színtéren betöltött szerepüket.

Természetesen nem esett szó számos más hazai informatikai vállalatról, akiknek szerepe megkérdőjelezhetetlen ugyan, a tőzsdén kevesen és nem megfelelően képviselik magukat, így jelentőségük még igen elhanyagolható az üzleti területeken, és bár ez egy olyan ágazat, ahol bármelyik pillanatban feltűnhet egy új versenyző, ezzel nem számolhatunk előre úgy, mint a fent említett nagyvállalatokkal. Az sem segít a kiszámíthatóságon, hogy olyan pletykák is felröppentek az utóbbi időben, miszerint személyi változások is előfordulhatnak az egyébként stratégiailag rendkívüli szerepet betöltő digitalizációs minisztériumban

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualfreedom.blog.hu/api/trackback/id/tr8515431188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.