A "másokra" vetített szorongás...avagy a valódi oka, hogy az emberek félik a transzokat.
2019. augusztus 01. írta: Deanka

A "másokra" vetített szorongás...avagy a valódi oka, hogy az emberek félik a transzokat.

 Elég inspirálónak találom a transzneműeket. Igazán jó látni, hogy vannak emberek, akik szeretnék jól és boldogan élni az életüket, és ezért megtesznek mindent, amit csak lehet. Érdekes viszont, milyen reakciókat válthat ki bizonyos emberekből a tudat, hogy biz' isten vannak mások is, akik másképp gondolnak és másképp éreznek, mint ők. Dühöt? Agressziót? Undort? Félelmet? Nyilván, de azért azt le kell szögezni, többségük azt sem tudja mitől is fél, retteg vagy undorodik. Ezen érzetek kiváltó oka lehet egy mélyen leledző szorongás, amit generálhat az elégedetlenség érzése, amit aztán szorosan követ egyfajta féltékenység is. (És az ember "nyilván" féltékeny arra akinek így-úgy, de jobb mint neki.) Utálni pedig, mint jól tudjuk mindig kell valakit-valamit, szükség van egy célpontra a bennünk felgyülemlett méregnek, ami az évek-évtizedek alatt csak gyűlt és gyűlt, egészen addig míg ki nem törik. Hol egy "migráns", hol egy "buzi", hol a "köcsög gazdagok", de ha a "fölöttünk állók" ezt nem tudják megadni, akkor otthon az asszony vagy a gyerekek élvezhetik ezt a nem oly megtisztelő figyelmet. Manapság a transzneműeket érhetik a hasonlóan "jó szándékú" emberek szeretete, ami nem meglepő, hisz a média is elég nagy visszhangot generál a témának.

A nemváltó műtétet megelőzi egy pszichológiai vizsgálat, amire azért van szükség, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs-e bármilyen mentális problémája az egyénnek. Ha nincs, és megállapítják, hogy a nemváltás joggal történhetne meg, -tehát valóban egy női-férfi lélek van a rossz testben- engedélyezhetik a műtétet. 

 Lesznek, illetve vannak olyanok, akik kikérik maguknak, ők ugyan nem féltékenyek (erről lentebb lesz még szó), de ha nem azok, akkor a félelem lesz a következő lehetséges ok. De lehet-e valós ez a félelem? Jogos a rettegés? Popper Péter szavaival élve, irreális félelem, ha egy ember fél a pókoktól, a lecseszéstől vagy akár az elutasítástól, hiszen egy hétköznapi pók, a leszidás, a visszautasítás nem jelent valódi veszélyt egy ember életére nézve. Ez tehát nem egy valós, nem reális félelem. Az már reális félelem, ha attól tartunk, hogyha fegyvert tartanak ránk akkor lelőnek vagy hogy elveszítjük a munkánkat és egzisztenciálisan csődbe megyünk, az utcára kerülünk. Az irreális félelem egy belső feloldatlan szorongásból fakad, ami könnyen alakulhat fóbiává is (pl. homofóbia), amivel érdemes szakemberhez fordulni, nem ajánlott megvárni míg krónikussá, patologikussá válik. Na de egy transznemű ember mégis milyen és mekkora veszélyt jelenthet egy tőle félő-rettegő-undorodóra nézve? Véleményem szerint pontosan annyit, amennyit bármelyik lélegző ember a bolygón. Mégsem élik egész életüket embertársaiktól való rettegésben, nem is lehetne, ellenkező esetben kétséget kizáróan klinikai kezelésre szorulnának. Pedig ezen személyek döntő többsége szerint, aki pszichiáterhez jár, esetleg terápiás kezelés alatt áll, nem lehet más csak "bolond". Jól példázza ez azt a tényt, mennyire nem értik a körülöttük zajló életet, mennyire elzárkóznak embertársuk megértése, megismerése elől. Ez a fajta szocializálatlanság vagy félre szocializálódás, és az élet egy rosszul vagy egyáltalán nem ismert része válthatja ki az undor érzetét is. Vissza is térhetünk tehát a féltékenységre, amit a magunkkal szemben érzett elégedetlenségünk generál, és ha elégedetlen az ember, akkor mérges, dühös, feszült. Ebben az állapotban fogékonyabb a bizonyos emberektől való undorodásra, utálatára, és mivel a megismerés, megértés igénye alapvetően hiányzik belőle, a problémát sem önnön saját maga megismerésénél kezdi. Nem vizsgálja meg mi lehet a belső feszélyezettségének valódi oka, helyette másokat hibáztat, mérgét egy olyan dologra vezeti át, amit nem ért és amitől "joggal" undorodhat, mert nem ismeri azt, hogy aztán zászlajaként felhasználva elterelje saját rendellenességeiről, hiányosságairól, problémáiról a figyelmét. És ha valaki nem ismeri saját magát, mégis miféle alapokra helyezve várhatjuk tőle, hogy megértsen másokat?!

szurrealis-onismeret-1-e8ffc94ac5.jpg

 De ez vajon az Ő hibájuk vagy rajtuk kívül eső probléma? Is-is. Ne gondoljuk, hogy a másság egy 20-21. századi "probléma". Az ókori görögöknél az volt a szokás, hogy a fiút egy másik férfi vezeti be a szexualitásba, a katonák szívesen lelték örömüket egymásban is, sőt színházaikban a női szerepeket is férfiak játszották. Ebben a kultúrában az ember felvilágosult, gazdaságilag-társadalmilag fejlett, nyitott volt a világra. A viktoriánus Angliában (akkor már nem oly nyíltan) léteztek olyan titkos bordélyok, ahol "szenvedélyüknek" hódolva, férfiak nőknek maszkírozva más férfiaknak nyújthattak különféle örömöket. A modern kori "felvilágosult" szexualitás a kereszténység térnyerésével azonos, és rengeteg probléma forrása is egyben. A szeretet vallásának minősített hitközösségekben alapjaiban határozták meg, mi lehet normális és mi az, ami már nem. Nem várták az emberektől a nyitottságot, sőt, a megváltozott politikai-vallási (ami ebben az időben kéz a kézben járt) világrendszerben ennek nem is volt helye, és az ókori görög kultúrával ellentétben, megkezdődött egy intellektuális dekonstrukció. Míg például az ókori kultúrákban a tudósok a társadalom, egyik ha nem legmeghatározóbb, legelismertebb rétegeihez tartoztak, az új rendszerben istenkáromlókká, sátánistákká, a köz ellenségeivé válhattak, hacsak nem álltak be a sorba. Az embereket a szeretet vallásának zászlaja alatt hozzászoktatták ahhoz, hogy akinek gondolkodása, véleménye, élete eltér a "sajátunktól", ami inkább a vallás által biztosított kollektív gondolat volt, akkor azt nyugodtan üldöztethetjük, szoríthatjuk a társadalom peremére vagy pusztíthatjuk akár el. A homoszexuálisoknak, a transzszexuálisoknak és más szexuális beállítottságúaknak, pontosan ugyanúgy, ahogyan más valláskultúráknak, nincs és nem is volt helye ebben a rendszerben.

 Míg a természeti vallások arra tanították az embert, miként élhet boldog, lelkileg kiegyensúlyozott életet, tehát megtanított befelé tekinteni, addig az új, "felvilágosult" rendszerben erre már nincs szükség; csak nézzen mereven az égre, és közben megmondják majd mi a jó és hogyan kell élni. Ezt kaptuk Mi örökül, annyi különbséggel, hogy már nem az égre bámulunk, hanem a tévére és a telefonunkra. A felfoghatatlanul felgyorsult életünkbe egyszerűen nem fér bele, hogy időt szakítsunk önnön magunkra, arra viszont van, hogy mások nyaka fölött lengessük az ítélet pallosát. Míg az ember nem kezdi el vállalni saját magáért a felelősséget, és amíg képes arra, hogy ideológiai kifogásokat gyúrjon, hogy megkímélje magát a keserű felismeréstől: nem tökéletes, vannak hibái és problémái, amiken bizony keményen dolgoznia kell, addig (mint megannyi másban) a transzszexuálisok megítélésében sem lesz előrelépés. Nem fogják annak látni őket amik: embereknek, akik csak boldogok szeretnének lenni. A különbség csupán annyi, hogy ők képesek arra, amire az emberiség egy nagy része még nem. Önismeretre.

trans-sexuality-3554250_960_720.jpg

  Mégis hogyan lesz egy ember transznemű? Nem lesz, így születik. Hangsúlyozandó, hogy nem döntés kérdése és nem betegség (így, aki fóbiás megnyugodhat: nem ragályos). Egy transznemű a nemváltó műtét előtt is teljesen tisztában van a beállítottságával, lévén ő így született. Viszont nemi érett korban jöhet el a felismerés, mivel akkor már lassan körvonalazódni látszik számukra a nemi szerepek egy ember életében játszott fontossága, hogy valami nem úgy működik bennük, ahogyan adott esetben a többiekben. Ez a felismerés rengeteg traumával, viselkedésbeli torzulással járhat, mert másságukat titkolniuk kell, és az állandó megfelelési kényszertől csak az lebeg a szemük előtt, hogy "kinek kellene lennem", nem az, hogy "ki vagyok valójában". A környezet rengeteget tud segíteni és ártani is, általában sajnos az utóbbi szokott érvényesülni, így ez a titkolózás és színjáték egy idő után nyomasztóvá, frusztrálóvá válik, amitől könnyen depresszióba süllyedhetnek. Ilyenkor juthatnak el először szakorvoshoz, aki alapos és több terápiás alkalommal terelheti a figyelmet a belső megismerése felé. Ijesztően bátornak és erősnek kell lennie valakinek ahhoz, hogy ki tudja mondani, ki is ő valójában. A legtöbben erre nem is képesek. Mikor elérkezik a felismerés letaglózó ereje, a következő nagy lépés a játszmák elhagyása, és talán ez a legnehezebb feladat egy ember életében. 

 A történelmi örökségünk és az emberek egymással vívott játszmái oda vezettek, hogy nem látjuk egymást és -ami a legfontosabb- magunkat annak akik. Szörnyen nyomasztó lehet a munkahelyen, a párkapcsolatban, a családunkban, az életben folytatott sorozatos megfelelni akarás, játszmázás, ami oda jutott, hogy bátornak könyveljük el azt, aki nemet tud minderre mondani, aki hajlandó megismerni önmagát és azt nem szégyellve éli tovább az életét. Ha félsz, undorodsz, rettegsz a transzneműektől, esetleg a melegektől, ajánlom ismerd meg előbb saját magad. Aztán ismerd meg őket is mint embert, mint egy olyasvalakit, akiben hasonló érzések munkálkodnak, mint benned. Popper Péter az irreális félelmek és a belső szorongások leküzdésére a paradox terápiát javasolja, aminek lényege közel kerülni a félelmeidhez, ismerd meg őket, hogy rájöjj, azok nem jelentenek rád valós veszélyt.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualfreedom.blog.hu/api/trackback/id/tr3014975408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_B_ 2019.08.02. 15:45:47

Hú ez nagyon félrement, nincs ebben semmi félelem, meg féltékenység :))
Legközelebb meg a laposföld hívőkre fogunk féltékenykedni ugye? Esetleg sorozatgyilkosokra, mert végülis ők is attól érzik jól magukat.

A transznemű ember hogy vár bármiféle elfogadást a társadalomtól, amikor még ő saját magát is képtelen elfogadni?
A pszichológus meg nem tudja mit kezdjen vele, ezért inkább feladja. Fehér zászló gyanánk belenget egy férfi testben női lélek "szakvéleményt". Szóval megfelelő pszichológiai kezelés híján ez a téboly bizony addig fajul, hogy szerencsétlen páciens destruktív és irreverzibilis műtéti beavatkozások sorának veti alá magát.

szekertabor · provo.blog.hu 2019.08.02. 16:49:55

A szerző csúsztatások sorozatával támasztja alá propagandáját. Érdekes, hogy sunyi módon a kereszténységet teszi felelőssé a homoszexualitás elutasításáért, mert nem akar vagy nem mer zsidózni. Pedig a homoszexualitás elutasítása, közösségellenes viselkedéssé nyilvánítása a mózesi törvényben már szerepel.

„Férfiúval ne hálj úgy, a mint asszonnyal hálnak; utálatosság az.” (Mózes III. könyve 18:22).
„És ha valaki férfival hál, úgy a mint asszonnyal hálnak: útálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérök rajtok.” (Mózes III. könyve 20:13).

Deanka 2019.08.02. 17:08:29

@szekertabor: Elnézést nem csúsztatok, hanem leírtam a véleményem. És igen, a kereszténységet (is) teszem felelőssé a homoszexualitás elutasításáért. A két vallás között van egy hatalmas különbség, függetlenül attól, hogy az alap egy. A kereszténység egy térítő vallás, míg a zsidó nem. A zsidó vallás azért nem terjedt úgy akár, mert senkit nem akartak meggyőzni arról, hogy az ő istenük az egyetlen. Viszont ha valaki zsidó, akkor be KELL tartani a szigorú szabályokat, tehát nem térít, nem akar meggyőzni viszont az élet minden szegletébe bele akar szólni (mit ehetsz, ihatsz, mikor nem, stb). A kereszténység vallás jóval szabadabb keretet ad az élethez, de téríteni, meggyőzni akar. És tudtommal a történelemben nem a zsidók voltak akik különböző ideológiákra alapozva emberek tucatjait hurcolta meg, pusztította el, mert mást mert mondani mint ők. Keresztes háborúk, boszorkány égetések, a pogányok kiirtása mind mind olyan tett, amit viszont nem írhatunk a zsidóság számlájára. A válaszom végére még annyit tennék hozzá; hozzám soha nem kopogtatott be egy zsidó "ügynök" kis papírkákkal a kezében illetve soha nem láttam zsidót az utcákon állni molinókkal; Higgy az egy Istenben. A zsidók nem rendeztek népirtást sem, és nem hallani azt sem hogy a rabbi kisfiúkkal kezdene. Ettől függetlenül, egyetlen vallás sem hibátlan, a zsidók sem makulátlanok, sőt, lehet mit írni a számlájukra nekik is, viszont a fentebb taglalt dolgokban, itt Európában, kizárólag a keresztények a felelősek. Legalábbis én ezt gondolom.

Sir Galahad 2019.08.02. 17:12:55

@_B_: Az, hogy a műtét előtti vizsgálat nem mutat ki pszichés zavart, az mindössze annyit jelent, hogy a pszichológia mai állása szerint ezt még nem lehet kimutatni.

Deanka 2019.08.02. 17:23:12

@_B_: Nem hiszem, hogy egy transzneműt, aki sem a társadalomban, sem benned vagy másban nem tett kárt, olyanokhoz kellene hasonlítani mint egy sorozatgyilkos. Elég durva párhuzam, úgy érzem. A "laposföld" hívők meg higgyenek csak nyugodtan benne, míg azzal senkinek nem ártanak. Megjegyzem a keresztények voltak azok is akik emberek tucatjait ölette meg, könyvek halmain égetett embereket, nyíltan sátánizmusnak kiáltotta ki a tudomány azon ágát, akik merték azt mondani: a Föld kerek. Azt gondolom, míg az életedre nincs reális veszéllyel, addig kár démonizálni bármit is. Nem tudom, voltál-e már pszichológusnál huzamosabb ideig, de bármennyire is idegesíted, nem fog félrevezetni csak azért, hogy hagyd őt békén, és menj utadra. A pszichológia MÉG egy hivatás, ez alapján is végzik a munkájukat.
És pontosan azért lehet a transzszexuálisokra azt mondani, hogy ismerik saját magukat, mert ezt képesek nyíltan, bátran viselni, elfogadják magukat annak amik, annak ellenére, hogy rengetegen képesek akár a sorozatgyilkosokkal egy lapon emlegetni őket.

Deanka 2019.08.02. 17:36:05

@Sir Galahad: Tehát a homoszexualitás, a transzszexualitás csak egy pszichés zavar, amit kellő pszichológiai fejlettség esetén lehet gyógyítani? :D Igen a pszichológia folyamatosan fejlődik, viszont vannak dolgok amiken nem lehet, vagy nem is kell változtatni. Pl. pszichés zavar a borderline, nem lehet kigyógyulni belőle viszont lehet mérsékelni, illetve megtanulható vele élni úgy, hogy ne okozzon gondot. A nárcizmust is egy pszichés személyiség zavar, de nehezen kimutatható, gyógyítani nem lehet, mérsékelni sem. A pszichopátia ill. szociopátia is pszichés zavar, kimutatható, gyógyíthatatlan, nem számottevően de gyógyszerekkel mérsékelhető, de veszélyt jelenthetnek. A pszichés fejlődést tévesen de a gyerek születésétől hiszik az emberek, pszichológusok viszont már megállapították, hogy már az anyaméhben az agy fejlődésével kezdődik az is. Ha valakivel akkor történik pszichésen bármi, abban mindenki egyetért, gyógyíthatatlan, mély hipnózisban sem lehet visszaidézni azokat az időket, így a probléma gyökere felderítetlen, ismeretlen marad, nem lesz rá megoldás. De gondolom a modern számítógépek és a mesterséges intelligencia atyja, Alan Turing is azért lett öngyilkos, mert éppen unatkozott, nem azért mert gyógyszeres kasztrálás alá vetették, és ő így már nem akart élni. És ha valaki olyat mond, hogy nem is baj, mocskos buzi, köcsög transz dögöljön is meg, akkor azzal van baj aki ezt mondta, és nem fordítva.

Sir Galahad 2019.08.02. 17:43:41

@Deanka: Bocsánat, de ezt kikérem magamnak. Én nem mondtam soha, hogy a homoszexuálisok dögöljenek meg! Ez egy rendellenesség, aminek az okát a tudomány teljes körűen még nem fejtette meg, és ugyanez igaz az ún. transzneműségre is. Én bízom abban, hogy a tudomány még fog fejlődni.

Deanka 2019.08.02. 18:08:28

@Sir Galahad: Bocsánat, túlzásba estem, de nem Önre értettem. Csak arra próbáltam rávilágítani, arra hogy attól hogy valaminek tudjuk az okát, nem jelenti azt hogy még is lehet oldani azt...

Sir Galahad 2019.08.02. 19:16:41

@Deanka: Jelenleg nyilván nem lehet megoldani. De az, hogy mondjuk a középkorban a tüdőgyulladást csak prizniccel meg érvágással tudták kezelni, nem jelenti azt, hogy most, miután már tudjuk az okát, ne gyógyítsuk antibiotikummal. A tudomány fejlődik.

Emmett Brown 2019.08.02. 20:58:52

@Sir Galahad: fejlődik bizony. Erre példa a nemváltó műtét, azaz a muff/bré meg az extrák kialakítása, ami a "gyógymód" is egyben.

Sir Galahad 2019.08.02. 21:50:30

@Emmett Brown: Mondjuk nem erre gondoltam, hanem hogy előbb-utóbb a tudósok kiderítik, mi okozza azt a rendellenességet, hogy valaki nem tudja elfogadni a valódi nemét.

Sir Galahad 2019.08.03. 07:16:54

Azért az minimum elgondolkoztató, hogy ha egy férfi Napóleonnak képzeli magát, az nem kap koronát a fejére és nem kezdik császárnak szólítani, de ha nőnek, akkor mindjárt elfogadható, hogy csináljanak belőle nőt sebészi úton. Pedig mindkét eset rendellenes.

Emmett Brown 2019.08.03. 10:06:17

@Sir Galahad: ez az egész pont az igazi (nem a születéskori) nem elfogadásáról szól.

Sir Galahad 2019.08.03. 11:16:50

@Emmett Brown: Miből gondolod, hogy az embernek nem a születéskori az igazi neme?

Emmett Brown 2019.08.03. 12:41:08

@Sir Galahad: túlnyomó többségben az, de van amikor nem, ez a transzság definíciója.

Sir Galahad 2019.08.03. 14:43:48

@Emmett Brown: Szerintem meg ha egy férfi nőnek képzeli magát (vagy fordítva), az egy tévképzet, pont úgy, mint amikor valaki Napóleonnak képzeli magát. És persze a dolgot lehet úgy is kezelni, hogy a valóságot igazítjuk a tévképzethez, csak akkor a Napóleonoknak is adjunk császári koronát meg kastélyt.

Én például azt szoktam mondani, amikor ez a téma szóba kerül, hogy én valójában egy gazdag ember vagyok, csak sajnos egy csóró testébe születtem és legyenek szívesek ezt korrigálni. Még műtét sem kell hozzá :)

Emmett Brown 2019.08.03. 16:43:20

@Sir Galahad: pont erre hivatott a pszichológiai vizsgálat, hogy ne tévképzethez legyen igazítva a valóság, hanem valóban egy korrekciós műtét legyen amit végrehajtanak a delikvensen.

Sir Galahad 2019.08.03. 17:06:07

@Emmett Brown: Pont erre írtam, hogy a pszichológia egy fiatal tudományág, még nagyon komoly fejlődés előtt áll. Az, hogy jelen állás szerint nem tudják megállapítani, milyen pszichés rendellenesség áll a dolog mögött, nem jelenti azt, hogy erre sose lesznek képesek. Én a fentebb írt napóleoni analógiát alapul véve egyszerűen nem gondolom logikusnak, hogy a valóságot kell erővel a beteg képzelgéséhez igazítani, még ha most az ún. transszexuálisok esetében ezt erőltetik is.

Emmett Brown 2019.08.03. 17:17:58

@Sir Galahad: szóval szerinted teljességgel kizárt, hogy néhány embernél valami félremegy, és tényleg férfitestbe születnek női lélekkel?

Egyébként csakugyan van akinél ez egy tévképzet, őket nem is engedik tovább a nemváltó folyamatban tovább.

Sir Galahad 2019.08.03. 18:48:25

@Emmett Brown: Szerintem logikusabb magyarázat a dologra, hogy ez egy pszichés zavar, amit egyelőre nem tudnak megfelelően diagnosztizálni. Persze kizárni semmit nem lehet, mittudomén azt se, hogy Patakyt tényleg elrabolták az ufók és nem csak hülyíti vele a népet... de azért, valljuk meg, az előbbinek jóval kisebb az esélye. Van egy logikai alapelv, az Occam borotvája, ami szerint ha valamire van egy egyszerű, logikus magyarázat, meg egy bonyolult és valószerűtlen, akkor az előbbi az igaz. Én ezt elfogadom.

diliba 2019.08.03. 19:42:22

@Sir Galahad: Lehet. És? Miért fáj ez egy másik embernek?
Milyen kárt, problémát okoz ez bárkinek? (Az illetőn kívül)

Emmett Brown 2019.08.03. 20:17:43

@Sir Galahad: ez egy olyan pszichés zavar, amit tudnak diagnosztizálni, és létezik rá fizikai kezelés.

Occam borotvája meg nem logikai alapelv, hanem azt mondja, hogy versengő elméletek közül általában azt kell választani, amelyik kevesebb feltételezéssel él. Semmit nem mond az egyszerűségről/bonyolultságról,

Ebben az esetben a tudományos álláspont az, hogy a transzneműség létezik, és kezelhető nemváltó műtéttel (Magyarországon is), azaz ebben jelenleg nulla darab feltételezés van. A te elméletedben pedig van feltételezés, mégpedig az, hogy ez nem így van, ráadásul nem vagy a téma szakértője sem, tehát ez teljesen alaptalan.

Szóval Occam borotvája nem veled van :)

Sir Galahad 2019.08.03. 20:31:46

@diliba: Ha valaki a saját pénzén végez nemátalakító műtétet, az nem zavar, legfeljebb annyira, mint ha valaki Napóleonnak képzeli magát, és vesz egy kastélyt meg koronát stb., hogy meglegyen az illúziója. Azonban azokkal, akik Napóleonnak képzelik magukat, nem ez szokott történni.

Sir Galahad 2019.08.03. 20:35:51

@Emmett Brown: Valóban, jelenleg hivatalosan itt tart a tudomány. Én a véleményemet mondtam el erről, ha nem tetszik, nem kell velem egyetértened.

Sir Galahad 2019.08.03. 20:58:33

@Emmett Brown: Azt mellékesen jegyzem csak meg, hogy a te logikádat követve azt is lehetne mondani, hogy van gyógymód arra, ha valaki Napóleonnak képzeli magát: Franciaország császárává kell koronázni. Én azonban azt gondolom, hogy pszichés zavart nem úgy kell kezelni, hogy a valóságot igazítjuk a téveszméhez.

Emmett Brown 2019.08.03. 22:09:08

@Sir Galahad:

Nem értem miért nem vagy hajlandó elhinni hogy ez létezhet (túl abszurdnak tartod a dolgot, vagy csak simán viszolyogsz pina-fasz transzformáció gondolatától).
A Napóleonos hasonlat nagyon gyenge, kb Saskabaré szint, ne erőltesd.
Ez inkább kb olyan mint a balkezesség, csak ritkább. Lehet mondani, hogy mekkora faszság, és csinálj fiam mindent a jobb kezeddel mint a normális emberek, de ettől csak becsavarodtak szerencsétlenek. Aztán most meg már elfogadott dolog, és lehet kapni balkezes ollót/konzervnyitót/stb.

Sir Galahad 2019.08.03. 22:37:41

@Emmett Brown: A balkezesség nem téveszme.

Emmett Brown 2019.08.03. 23:55:56

@Sir Galahad: ahogy a transzság sem, kivéve a te semmire nem alapozott véleményed szerint.

Sir Galahad 2019.08.04. 08:13:33

@Emmett Brown: Ha szerinted nem téveszme az, amikor valaki másnaki hiszi magát, mint ami az illető tényleges valója, akkor ideje befejeznünk a beszélgetést, mert nem vagy tisztában alapvető hétköznapi fogalmakkal.

Emmett Brown 2019.08.04. 09:30:54

@Sir Galahad: te milyen orvosi/pszichológiai szaktudással rendelkezel, hogy kategorikusam téveszmének titulálj valamit, amiről a jelenlegi tudásunk szerint a tudomány azt állítja, hogy lehetséges, sőt elő is fordul?

Nyilván van aki téveszmés, és csak kamutransz, ezek le is pattannak, de az hogy te személy szerint nem hiszed el hogy ilyen van, vagy elhiszed, de elborzaszt a koncepció ezért inkább tagadod az nem komolyan vehető indok.
Pont mint a székely bácsi esete a zsiráffal...

Sir Galahad 2019.08.04. 12:09:24

@Emmett Brown: Nem borzaszt el. Semmilyen érzelmet nem vált ki belőlem, leszámítva a sajnálatot, amit minden beteg ember iránt érzek. Nem vonom kétségbe, hogy vannak olyan emberek, akik őszintén azt gondolják, hogy ők nem olyan neműek, mint testi valójukban (mint ahogy azt sem vonom kétségbe, hogy van, aki őszintén azt gondolja, hogy ő Napóleon). Abban nem egyezik a véleményünk, hogy szerintem ilyenkor nem a valóságot kell a téveszméhez igazítani, hanem a téveszmét megszüntetni - te viszont az utóbbi megoldást látod helyesnek. Ez nem baj: nem kell mindenben egyetértentünk.

Emmett Brown 2019.08.04. 14:26:54

@Sir Galahad: nem vagy képes túllépni azon, hogy szerinted ez csak és kizárólag téveszme lehet.

Én azt gondolom, hogy ha jelenlegi tudásunkkal ki lehet jelenteni, hogy egy adott esetben ez nem egy téveszme, (azaz nem csak azt gondolja, hanem ténylegesen más is), akkor a korrekció fizikai (fiziológiai) kell legyen, míg téveszme esetén mehet a lelki terápia.

_B_ 2019.08.05. 16:07:35

@Sir Galahad: Szerintem teljesen ül a Napóleonos hasonlat, nekem tetszik.
@Deanka: igen, a zsidók nem "térítettek", hanem kérdés nélkül írtottak, és teleszülték az üres helyet, erről szól az egész Ószövetség. Meg arról, hogy az "Úr" egy iszonyatos geci zsarnok :)
süti beállítások módosítása